top of page

Oyun Terapisi Nedir ?

Çocuklar yetişkinler gibi yaşadıkları zor hatıraları kelimelere dökerek ifade edemezler. Bu yüzden çocukların dili oynadıkları oyuncaklardır.

Oyun odası ise kurdukları oyunlar vasıtasıyla  duygularını, yaşantılarını travmalarını anlattıkları yerdir.

Oyun odasında ne eksik ne fazla oyuncak vardır. Her bir oyuncağın oyun odasındaki yeri,işlevi, anlamı farklıdır.  Elektronik özellikleri olan tablet, telefon yada uzaktan kumandalı gibi bir oyuncak yer almaz. Çünkü buradaki amaç ilgi çekici oyuncaklarla çocuğun ilgisini çekmek değildir. Çocuğun hatıralarını, travmalarını davranış sorunlarına yol açan sebeplerin çalışılması amaçlanmaktadır. Bu yüzden oyuncaklar vasıtasıyla dışa vurumuna odaklanılır.

Örneğin çocukta bir davranış sorunu vardır. Dürtüsel davranışları , etrafa zarar verme davranışları başlamıştır. Çocukla bunun sebepleri üzerine konuşmak ve onun yaptığı yanlış davranışlardan kurtulması telkinini vermek işe yaramayacaktır. Bu nedenle yaşadığı dürtüsel davranışa sebep olan hatıranın canlandırılması oyun odasında mümkündür. Bu sayede o travmatik hatıra kurduğu oyunlar vasıtasıyla tekrar tekrar dışa vurulmuş olur.

Oyun terapistinin en önemli işlevlerinden biri çocuğun olduğu gibi koşulsuz kabul edilmesidir. Oyun Terapisti çocuğa hangi oyunu oynaması gerektiğini söylemez, yönlendirmez. Sadece  bir sürü oyuncak içerisinden hangi oyuncağı seçtiğini gözlemler ve çocuğun yönlendirmesi ile oyuna dahil olur. Bu sayede terapötik ittifak dediğimiz terapist ve çocuk arasındaki bağ kurulmuş olur. 

2-12 yaş aralığındaki çocuklar ile Oyun Terapisi çalışılabilmektedir. 

Çocuklarda depresyon yas, anne baba kaybı, takıntılar, kaygı bozuklukları, travma, istismar ve taciz boşanma, alt ıslatma, kaka kaçırma kardeş kıskançlığı,duygusal problemler, uyum problemleri ,okul problemleri, davranış problemleri, uyku, yeme problemleri, özgüven sorunları, sosyal beceri sorunları, kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçları vardır.

Oyun Terapisi Hangi Yaş Aralığı İle Çalışır ?

Oyun Terapisi Hangi Sorunlar İle Çalışır ?

Çamlaraltı mah.6024 sok.No:13 Denizli 

 

Tel: 0552 258 42 75 (Ofis Telefonu)

  • Facebook

Pazartesi - Cuma: 10.00 - 20.00

​​Cumartesi: 10.00 - 20.00

Teşekkürler..

© 2023 by Uzm. Psikolog Halil SAĞAT

bottom of page